Konieczności kontroli żywności w barach
brak zdjęcia

Bary szybkiej obsługi są szczególnym miejscem gdyż w ciągu jednego dnia może w nich spożywać posiłki znaczna grupa osób. Wymaga to dokładnego sprawdzania przygotowywanych posiłków. Propozycją, jaką jest haccp dla barów pozwala zwiększyć bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków bez ponoszenia znacznych kosztów. Wprowadzenie systemu nie wpływa również negatywnie na ilości przygotowywanych posiłków. Jest to ważne w przypadku barów szybkiej obsługi, których zyskowność zależy od ilości sprzedawanych posiłków. Haccp dla barów przyczynia się do zwiększenia kultury pracy personelu, co przekłada się na poprawę i utrzymanie pozytywnego wizerunku lokalu. System ten może być z powodzeniem stosowany w praktycznie każdym barze szybkiej obsługi niezależnie od jego wielkości. Wprowadzanie systemy haccp pozwala na zwiększenie zaangażowania pracowników gdyż każdy członek zespołu musi przestrzegać określonych standardów pracy. Pozwala to na integrację zespołu buduje świadomość odpowiedzialności za wspólny sukces.